Пропагандата е навсякъде - показват на руски деца анимационни филми за войната

Доброволци пътуват стотици километри до границите, за да транспортират към страната ни украинци, бягащи от войната

05.03.2022 | 18:49 Редактор: Елеонора Танева

Стотици доброволци от България пътуват стотици километри до границите, за да транспортират към страната ни украинци, бягащи от войната. До момента над 300 домове у нас са отворили вратите си за бежанци от размирната страна.

"Когато попитах едно семейство за колко време смятат да останат, те казаха – за 2-3 седмици, докато свършат нещата", сподели председателят на Центъра  на бесарабските българи у нас Райна Манджукова.

Тези хора не искат да са бежанци. Те не искат да са на гърба на нечия държава. Те искат да работят.

"Вместо тези хора, които така или иначе вече са тук - да се чудим по какъв статут да минаваме – за временна закрила, невременна закрила, те си имат български паспорти и оттам нататък си вървят като български граждани", коментира Манджукова.

Украинските организации предупредиха, че войната се води на всички фронтове, включително и на информационния.

"Едно от първите неща, които направиха е да изключат излъчването на телевизионната кула и пуснаха руски новини. Гледах едно анимационно филмче, което се върти по националните канали на Русия. В него те показват на децата защо са нападнали, какви са пухкави и нежни. Просто искам да кажа, че пропагандата е изключително силна", заяви Красимир Панковски от Сдружението на украинските организации.

А макар и те да са в България, голяма част от близките им остават между обстрела на Русия и любовта към Родината. 

"Леля ми е в Харков под бомбардировки. Мога да ви покажа чата с нея, но тя ми казва: Излизаме понякога само до тоалетната, защото това е единственият начин да се свържем – мирише на гаре (изгоряло на руски) и се усеща вече и в мазето", разказва Панковски.

"Аз имам братовчед, който е на източния фронт. Той е част от националната гвардия. Имам брат, който е кадрови офицер. Жив е, добре е, живеем от смс до смс", не крие тревогата си Райна Манджукова.

Украинските организации призоваха българската държава да помогне на Украйна с каски и бронежилетки, необходими на войниците, за да се справят с боевете срещу Русия. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК