Енергийният министър: Странно е цистерни за мляко да се пълнят с дизелово гориво

Невъзможно е да сме остров, в който цените на горивата се запазват

04.03.2022 | 11:44 Редактор: Тодор Петров
Енергийният министър: Странно е цистерни за мляко да се пълнят с дизелово гориво

"Достатъчно добре работите в социалните мрежи. Ясно става ясно колко струва една спонсорирана ставка и как може да бъде таргетирана", заяви министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на журналистически въпрос за цените на горивата по време на брифинг в Министерския съвет.

"Ако търсенето се увеличава с 10-15-20%, ситуацията е една. Ако в рамките на ден търсенето е 3-4 пъти по-високо и виждаме цистерни за мляко да се пълнят с дизелово гориво, е меко казано странно. Добрата новина от създалата се ситуация е, че стрес тестът беше преодолян. Колегите направиха всичко възможно пазарът да устои на натиска", обясни той.

Енергийният министър подчерта, България е отворена към целия европейски пазар, а цените на пазара и нас и веригите са пряко зависими от международните пазари и съответните котировки в Русия.

"В последните няколко седмици се повишиха с десетки проценти цените на основната компонента за производството на горива - петрол. Колкото и да искаме да сме остров, в който цените се запазват, това е практически невъзможно", каза още Николов.

При нов опит за създаване на паника с горивата ще бъде изнесена подробна информация за запасите от горива в страната ни.

Министър Николов обеща да даде много подробности за природния газ на брифинг в 14:00 ч.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК