Петков: Хибридна атака от младежите на ГЕРБ причини паниката с горивата

Премиерът подчерта, че има големи количества в цялата система

04.03.2022 | 11:49 Редактор: Теодора Патронова

Спешна среща в министерския съвет заради скока в цените на горивата и километричните опашки пред бензиностанциите от последните дни. Има достатъчно горива , паниката е била създадена от ГЕРб, съобщи премиерът Кирил Петков.

"Днес се събрахме с петролната и газова асоциация и производителите "Лукойл". Обсъдихме ситуацията. Оказа се, че има големи количества в цялата система. Всички са заредени. Няма никакъв проблем по цялата верига. Единствената причина, поради която се е получила паниката в сряда, е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се изпратили навсякъде в социалната мрежа под политическа или хибридна атака. До този момент хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ", заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг в Министерския съвет.

Той подчерта, че е използван страхът от войната и се създава паника. 

"От тук нататък, усетим ли подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системата, ние ще имаме координиран отговор. Моментално ще имаме комуникация обратно към населението, за да знаят да не се поддават на подобни лъжи и манипулации. Следете какво казва правителството и не се притеснявайте, в момента горивото е навсякъде. Запасите са налични. Танкерите идват в базите. Вносът се случва", заяви Петков.

Премиерът обясни как се е случила хибридната атака. "Малки бензиностанции, които са били без горива, за да не затварят, са си вдигнали цената. Снимки от тези бензиностанции са се разпространили с платени постове из целия Facebook, което е накарало търсенето да се увеличи в пъти за тези часове, за да се създаде паника", поясни Петков. 

Премиерът добави, че паниката е била овладяна. "Жалко е да се използва страхът на народа за политически цели", подчерта Петков.

Той обяви, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към европейската прокуратура, така че сигнали от МС ще отиват директно без посредници. Според премиера тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК