Бум на онкологичните заболявания у нас, стигаме до специалист много късно

Имаме най-модерната апаратура за раковата хирургия, каза д-р Григор Горчев

04.03.2022 | 11:03 Редактор: Елеонора Танева
Бум на онкологичните заболявания у нас, стигаме до специалист много късно

В България има бум на раковите заболявания. Заради пандемията много хора са неглижирали оплакванията си и стигат до специалистите доста късно.

"Профилактиката е от основно значение, но в България тя е на много ниско ниво", коментира д-р Григор Горчев, д.м.н, управител на УМБАЛ "Света Марина".

И уточни, че по отношение на раковата хирургия в гинекологията България е в топ 3 на Европа благодарение на робота da Vinci. В страната има 12 системи, което е оптимален вариант. 

"Това е съвременната хирургия. Тя се развива и пациентите я търсят. Мини-инвазивната хирургия има и голям икономически ефект, защото пациентът се връща в реалната среда след само 4-5 дни", коментира д-р Горчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че държавата трябва да инвестира в обучението на такъв тип хирурзи и в апаратура.

"Държавата трябва да помага, а не да пречи. През последните два-три месеца имаме проблеми с НЗОК за това, че има определен обем от оперативни интервенции и над тази бройка те не се заплащат. Ние не можем да кажем колко ракови заболявания ще има за годината. Административното залагане на такива обеми го няма никъде и това трябва да се коригира незабавно", призова специалистът.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Змиеносец
преди 8 месеца
Пишете глупости за свое оправдание. Няма никаква профилактика. Реших да си направя фиброколоноскопия , защото мама почина от рак на дебелото черво. Записах си час в софийска болница на собствени разноски. И като започнаха едни разпити- какво налагало това , нужно ли било. Наложи се да лъжа , че имам кръв.Най-накрая ме допуснаха.ТА ЗА КАКВА ПРОФИЛАКТИКА, ПРЕВЕНЦИЯ , ИДЕ РЕЧ ? ЛЕКАРИТЕ ГИ МЪРЗИ ДА ГЛЕДАТ.ДА ИМА ЛЕСНО ПАЦИЕНТЪТ ДА ИМ ДАДЕ ПАРИТЕ И ДА СИ ОТИДЕ БЕЗ ПРЕГЛЕД. Сигнализирай за неуместен коментар