Честит празник! 144 години от Освобождението на България

Националният празник ще премине в сянката на войната в Украйна

03.03.2022 | 06:50 Редактор: Тодор Петров

Празнуваме 144 години от Освобождението на България от турско робство. Страната ни отбелязва националния празник в сянката на войната в Украйна. 

Именно в знак на солидарност към украинския народ Националният военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на 3 март, съобщават от музея. В редица други музеи в страната по традиция входът днес ще е свободен, а в някои ще се събират дарения за украинските бежанци. 

Министър-председателят Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев ще участват в честванията на връх Шипка. По програма официалната част започва от 11:30 на площада под върха. 

Автомобилите все още не могат да се качат до Шипка. Единственият вариант за достигане на върха е пеша. Продължава почистването на пътя. На КПП-та се проверяват абсолютно всички, които искат да се качат до върха. 

От рано сутринта се стичат хора, които поднасят венци и цветя, предадоха репoртерите на Bulgaria ON AIR от Шипка.

Същото направиха много хора на 2 март, тъй като се опасяват от евентуално напрежение на днешния 3 март заради случващото се в Украйна. Хората подчертаха, че е добре да се смесва историята със случващото се в момента.

Президентът Румен Радев ще отбележи празника в София. Той ще участва в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София. 

От 18:30 часа на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествената заря-проверка. Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18:40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК