Депутати: Без 3 март нямаше да има 6 септември и 22 септември

Дали да празнуваме тогава националния си празник, е деструктивна полемика, смятат от НС

02.03.2022 | 18:40 Редактор: Здравко Черкезов

Трябва ли да празнуваме националния си празник именно на 3 март? Според депутатите подобна полемика е деструктивна. 

Датата 3 март е избрана за Национален празник на страната, защото тогава е подписан предварителният Санстефански мирен договор между Руската и Османската империя, който слага край на Руско-турската война и началото на Третата българска държава - събития, които към днешна дата нямат връзка с войната в Украйна, смятат депутатите. 

"Не можеш да използваш днешни събития, за да пренаписваш историята! За мен това е израз на някаква комплексарщина, която продължава да раздира определени части от българското общество. Трети март е ключова дата за новата българска история. Тя е началото на държавността, защото след нея нямаше да има и Съединение, Независимост, щяхме само да си мечтаем за тези събития", заяви Александър Симов от БСП. 

"Фактът, че днес има криза в Украйна, води се война, съвсем не означава, че ние трябва да скъсаме страницата от историята. Не бива, не бива да позволяваме лудите да вземат връх", категоричен бе той. 

"3 март е националният празник на България. Ако не беше 3 март и Руско-турската освободителна война, нямаше да може да ми задавате този въпрос", подчерта председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

Според друга част от народните представители, разделянето на обществото по темата с националния ни празник се прави изкуствено. 

"Има абсолютно монолитно мнение сред обикновените хора. Разбира се, не говорим за тези, които се издържат, получавайки пари от американското посолство, и то е, че на този ден българите отбелязваме и тачим паметта на хората, които са загинали, за да ни има нас. Защото без 3 март, нямаше да има 6 септември, 22 септември", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"За съжаление, 3 март се използва за разделяне на българското общество. Мисля, че трябваше да се фокусираме за деескалация на конфликта и за спиране на военния конфликт", изтъкна Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". 

Според "Демократична България", заради войната в Украйна настроението на 3 март вместо празнично, ще е минорно. 

"Няма никакво съмнение, че този 3 март ще мине под знака на ужасната трагедия в Украйна. Това, че диктаторът Путин хвърли два народа, с които е свързана Руско-турската война, в братоубийствена война. Каква свобода, каква благодарност, какво възпоменание да правим на този фон...", попита риторично председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов. 

В освободителните битки през 1877 година основна подкрепа българското опълчение получава от руската войска, в чийто състав влизат украинци, финландци и войници от други националности. 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК