Тежка техника се включи в почистването на пътя към Шипка за 3 март

Малко след като 894-те стъпала до монумента са проходими, се качват и първите родолюбци

02.03.2022 | 18:32 Редактор: Теодора Патронова

Започнаха честванията по случай Националния празник на страната - 3 март. Център на тържествата тази вечер е Казанлък. Утре честванията продължават с поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на свободата - 144-ата годишнина от освобождението ще бъде отбелязана на Шипка. 

Тежка техника и военни машини се включиха в почистването на пътя към Шипка, тъй като снегът тук е половин метър. Ден преди честванията под върха тече трескава подготовка.

Малко след като 894-те стъпала до монумента са проходими, се качват и първите родолюбци. Кармен Лазарова идва от София. Освен днес, тя ще бъде тук и утре.

"Да се помолим утре всичко да мине тихо и спокойно, тъй като хората в България са разделени и нашите управници не помагат да се съединим. И не знам какво може да стане утре тук. Очаквам да има напрежение, предвид глупостта на нашите управляващи. Събитията в Украйна не са нещо хубаво, но това може да дойде и тук. И не защото българският народ иска война", коментира тя.

Други пък очакват честванията да протекат без войната в Украйна да се отрази на празника. Трети пък не искат смесват историята и настоящето.

А първият поставен венец от дипломати беше от руския посланик Елеонора Митрофанова, която със служители на посолството положи цветя пред Паметника на Свободата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на тържествената заря - проверка на площада в Казанлък. Йотова произнесе слово, в което отбеляза, че в историята 3 март остава не само като примирие, а и като българско възкресение, събудило надеждата, че народът ни може да бъде обединен. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК