Солидарност с Украйна: НВИМ в София няма да работи на Трети март

Ние добре знаем колко ценен е мирът, заявиха от музея

01.03.2022 | 19:25 Редактор: Здравко Черкезов

На националния празник Трети март Военноисторическият музей в София няма да работи. Планираното за днес откриване на изложба също не се състоя. От ръководството заявяват, че това е знак на солидарност с украинския народ.

За разлика от предишни години, когато на Трети март музеят организира ден на отворените врати и стотици деца и възрастни разглеждат експонатите, този Трети март музеят ще остане пуст.

"Трети март е български празник и трябва да се уважи и да работи. Даже аз живея тук и на всеки Трети март съм тук".
"Моето мнение е, че не трябва да работи, защото има хора загиват. А смятате ли, че руската армия ни е освободила на Трети март или това е била армия от много националности?".

От ръководството на Националния военноисторически музей (НВИМ) отказват коментар, а на официалната си интернет страница посочват:

"Когато в XXI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от уроците на миналото. Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът. Затова в знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националния военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на Трети март."

Според историка от Софийския университет проф. Христо Матанов, националният празник не трябва да бъде пренебрегван.

"Българите имат проблем с Трети март като национален празник, но аз апелирам да го почитат, независимо, че Русия има решаваща роля в него", коментира той.

Според проф. Матанов не е правилно да смесваме войната с Украйна с нашия празник.

"Още повече, че на връх Шипка българското опълчение играе решаваща роля има един Орловски полк и с българското опълчение спират турската армия на Сюлейман паша. Тоест българите самички участват в своето Освобождение. Така че най-добре да си почитаме празниците такива, каквито са", призова историкът.

Изложбата "Достойни за свобода", посветена на хилядите българи, взели участие в Руско-турската война и извоювали свободата на България, ще може да бъде разгледана в НВИМ от 4 март. 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
minyor.pernik_2020
преди 2 години
какво общо има националния празник с тази война ,вие вече прекалихте много и се излагате, това е срам Сигнализирай за неуместен коментар