България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спиралата на войната се завърта отново, не сме научили уроците от миналото

Поетесите проф. Амелия Личева и Силвия Чолева с коментар в "България сутрин"

01.03.2022 | 10:06 Редактор: Жаклина Иванова

Български писатели изразиха възмущението си от военните действия в Украйна. Защо думата "война" вече не е само спомен от миналото?

"До последно на този отвратителен ден не можех да повярвам, че това ще се случи, тъй като имаше подобни предположения. След ВСВ, след това, което се случи в 90-те години в бивша Югославия, не вярвах, че в Европа ще има война. Войната се засилва, вместо да отслабва. Войната е преди всичко жертвите ѝ. Няма оправдание за отнемането на човешки животи", каза поетесата Силвия Чолева в ефира на "България сутрин".

А според поетесата проф. Амелия Личева, колкото и да казваме, че сме си научили уроците от миналото, е ясно, че не сме.

"Това са жертви. Това е нещо, което е чудовищно във всеки един момент. Колкото и да казваме, че сме научили уроците от миналото, се окачва, че не сме. Не можем да излезем от този цикъл, злото се повтаря. Достатъчно е да има един диктатор като Путин и нещата да се повторят", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. 

А Чолева отбеляза, че е неприемливо досега да не са измислили начини, по които подобни действия да бъдат мирно възпирани.

"Винаги съм си казвала защо се издават нови и нови книги за ВСВ, не е ли ясно вече какво е станало. Оказва се, че не е ясно. Оказва се, че спиралата се завърта отново. Ужасното е, че не се измисли начин подобни действия да бъдат възпирани по мирен път. Да се предизвика Трета световна война се оказва, че не е трудно. Виждаме, че думите олекнаха, изгубиха тежестта и смисъла си", каза поетесата.

Чолева сподели, че в момента ставаме свидетели на една малка част от пъзела на ужаса на войната. И добави, че тепърва ще излизат нови и нови ситуации, за които ще разбираме.

"Важна ми се струва солидарността, която започваме да виждаме в българското общество. Това, което се опитат да правят хората. Непрекъснато чета за организации и хора, които оказват помощ. Очевидно хората не мислят през статистика, а през конкретния живот на тези хора, които са застрашени и са във война", смята Личева.

По думите на Чолева винаги има поводи за обединение и разединение, дори сега обществото е разделено по линията на това кой е виновен.

"Тези изпитания идват, за да ни покажат колко важен е всеки един човешки живот. Загубването му води до трагедия", каза тя.

"Съвременният свят ни изправи пред ситуации на консуматорство, безгрижие - неща, които все повече ни отдалечаваха от това да мислим през конкретния човек. Радва ме срамът на руските граждани. Надявам се вълната да е по-силна, да се чуят повече гласове и самото общество да се справи с диктатора", посочи още Личева.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК