Петков пред депутатите: Нарича се война! Българският интерес не е да сме тихи

От БСП заявиха, че е грешка отстраняването на Стефан Янев

01.03.2022 | 13:58 Редактор: Жаклина Иванова

След като премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев, заради разминаване в позициите им относно Украйна, предложи постът му да бъде зает от Тодор Тагарев. Днес на извънредното заседание бе предложена и одобрена кандидатурата на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков.

От БСП заявиха, че е грешка отстраняването на Янев, но все пак подкрепят новата кандидатура. А от "Възраждане" директно поискаха оставката на премиера Кирил Петков и на целия кабинет.

От ДПС заявиха, че решението за отстраняването не е достатъчно аргументирано. От ГЕРБ пък попитаха защо от БСП са наложили вето на Тагарев и как точно Заков спешно е пристигнал от Брюксел. "Демократична България" ще подкрепи рокадата.

"Това се нарича война. Не се нарича операция или с някаква друга думичка. Ясно трябва да можем да осъдим това нещо с правилните термини, а не да се говорят смекчаващи думи. Другото - какъв е българският интерес? Той не е да се снижим и да сме тихи, да сведем глава и да кажем: Нека да се оправят Великите сили", заяви премиерът.

"Искаме оставката на МС. С всяко свое изявление, с всеки ход, с всяка позиция, обслужваща чужд интерес, този МС и този премиер ни приближават към войната", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"В името на мира, стабилността и сигурността, ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега, в това сложно военно време. Но ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, демокрацията и държавността", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"В момента ние нямаме някои който да защити българите, нашите сънародници там. И това е само и единствено заради вас и вашата предателска и майкопредателска политика", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Вие защо като сте такъв мъж, защо не сте там в Одеса, да водите автобусите и да спасявате българите? А не да се упражнявате тук на празни риторики от трибуната. Снощи до 3 часа сме извозвали жени, деца, хора с български паспорти. Защо не си в Украйна, къде си тука на трибуната?", отговори му Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Johannes Marx
преди 2 години
Кирчовците спряха Sputnik RT чрез СЕМ. Те не помнят комунизма защото тогава са ходели прави под масата. По това време пак се спираха медии. Както казва Маркс нещата се случват два пъти вторият път, като комедия. Разбира се по време на война и лов най-много се лъже (мисля, че Бисмарк каза това), обаче и от двете страни. . Човек може да си направи що годе правилно мнение, като слуша и двете страни. Сигнализирай за неуместен коментар