Банатски българи сред спасилите се у нас бежанци: Страшно е, взривяват големи части  

Около 100 са украински граждани, настанени в социални жилища в Свищов

02.03.2022 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Близо 100 украински граждани вече са настанени в социални жилища в Свищов. Повечето от тях са майки с деца, бягащи от войната, а лична молба за помощ към общината в крайдунавския град е отправил украинският депутат Антон Кисе.

Сред пристигналите бежанци е Сергей Кунев, който е банатски българин. Идва от Одеса в Свищов заедно с съпругата си, майка ѝ и трите си деца. 

"Живеем в Одеса, но дойдохме сами от Болград. В първия ден най-страшното беше, че на 3 км от нас се взривяваха големи части. Взрив, посипаха се стъкла! От 24 февруари сутринта в 5 часа започнаха големи взривове, ние се уплашихме и отидохме при тъщата, която живее в Одеска област", разказа мъжът.

"Страшно беше! Събудихме се от взривове. Не бяхме подготвени въобще, нямаше приготвени вещи. Когато сутринта започнаха взривовете, децата се изплашиха и се развикаха", сподели украинката Юлия Кунева.

На някои от пристигналите бежанци се е наложило да бъде оказана и медицинска помощ. Сред тях е 21-годишно момче, което се нуждаело спешно от хемодиализа. Младежът е транспортиран в столична болница.

Пристигналите украински граждани вече са настанени в социални жилища. А община Свищов започна дарителска кампания в помощ на бежанците. Към момента най-голяма нужда има от кухненска посуда и хигиенни материали. 

"Намираме се в сложна ситуация. Хората, които пристигнаха днес от Украйна, са предимно жени и деца. Естествено, трябва адекватно да се отреагира на техните нужди", посочи Маргарита Перникова от общината в Свищов.

Днес в града се очаква да пристигне нов автобус с още 59 украински граждани. Десетки хора откликнаха на призива на общината и са готови да предоставят жилищата си за настаняване на бежанци безвъзмездно.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК