Защо някои украинци не напускат страната въпреки ужаса на войната?

Изстрелваните ракети принуди мнозина да търсят убежище на по-сигурно място в страната

01.03.2022 | 19:20 Редактор: Теодора Патронова

Войната в Украйна промени съдбата на хиляди. Ужасът от изстрелваните ракети принуди мнозина да търсят убежище на по-сигурно място в страната. Те обаче не искат не искат да напуснат родината си. А други с ужас наблюдават случващото се през прозореца. В някои населени места като Лвов звън на камбани замества сирените за тревога. 

Доцент Даниел Бенатов преживява първите сирени за тревога и първите взривове в Киев. Войната го принуждава да тръгне на запад към Лвов, за да осигури безопасно място за себе си и съпругата си. Отива при приятели.

"Най-важното за мен е съпругата ми да бъде на сигурно място. Тук сме при приятели", каза той.

Признава, че е патриот и за това не иска да напусне Украйна. Съпругата му е от Литва, но и тя споделя неговите убеждения. Сега живеят в малко селце край Лвов, наричан културната столица на Украйна. Засега при тях взривове няма. Но се чуват сигнали за тревога.

Даниел Бенатов казва, че си имат всичко и не липсват стоки от първа необходимост.

Като Даниел и съпругата му са хиляди, които бягат към Лвов. Сред тях е и Дария.

"Не искам да напусна страната. Ситуацията е такава, че не може да се живее там, където валят бомби. За това бях принудена да напусна родния си град и да отида на Запад, в Лвов", обясни тя.

В Харков, който е подложен на обстрел живее професор Михаил Станчев.  Случващото се през прозорците го ужасява, но се надява предстоящите преговори да доведат до така жадувания за всички мир.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК