Две ученички от Несебър – украинка и полякиня, помагат на бежанци от Украйна

Те са доброволки към младежката организация на БЧК в града

01.03.2022 | 17:43 Редактор: Здравко Черкезов

Две момичета от Несебър – украинка и полякиня, откриват в своето училище координационен център в помощ на бежанците от Украйна. Те са доброволки към младежката организация на БЧК в града и всеки ден помагат в открития пункт за събиране на помощи.

Оливия Клемпка е от Полша, а Мая Дунебавина от Украйна. И двете живеят и учат в Несебър. 

"Чувствах се  ужасно  и бях мотивирана от чуждото страдание! Живеем в 21. век и войната е недопустима понеже човек не може да бъде свободен по време на война. Неговите върховни закони за нарушени. Върховните закони не могат да се налагат със сила, а с това, че сме хора", категорична е Оливия.

Войната разделя Мая от семейството ѝ. Баща ѝ Фьодор, заедно с нейния дядо и леля са в Киев. При всяка въздушна тревога се крият от бомбардировките в мазето в родната им къща. Затова Мая сега помага на тези, които са успели да избягат от войната.

"Хората имат нужда от най-различни продукти, най-вече детски, за майки! Както знаете, мъжете са мобилизирани", сподели тя..

"И двете момичета имат украински корен и една от тях  написа едно трогателно писмо до кмета на Несебър, и той откликна веднага. Момиченцата в момента подготвят координационен център в училището", посочи Виолета Чаушева от БЧК Несебър.

Оливия и Мая ще координират разпределението на помощите от БЧК за семействата от Украйна, които са намерили убежище в квартири и хотели по морето.

"Вчера пристигнах само с едни джинси. Те ми дадоха дрехи, обувки, стоплиха ни, посрещнаха ни! Това няма цена! Няма стойност", каза току-що пристигналият от Украйна Юрий Мелничук.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК