Вратата на НС остана затворена за майките на деца с увреждания, но гласът им беше чут

Започват разговори за реформа, част от нея е социалната пенсия за инвалидност

22.02.2022 | 18:05 Редактор: Елеонора Танева

Недоволни от инициативата "Системата ни убива" се опитаха да влязат в сградата на парламента. Целта им беше да се срещнат с депутатите. Те недоволстваха от финансовите разчети заложени за социалната пенсия за инвалидност.

Майки се зарекоха да оставят децата си в инвалидни колички във входа на Народното събрание. Вратите на парламента останаха затворени за тях, но част от депутатите излязоха навън. 

"Момичета ние сме 25 човека", припомни Тошко Йорданов на майките.

Виковете на майките бяха чути. В последния момент ще се направят промени в закона за ДОО обяви министърът на труда и социалната политика. 

"В голяма степен отговаря на исканията на майките за увеличаване на инвалидните пенсии. Те касаят не само майките на деца с увреждания, но и на всички хора с увреждания. В голяма степен отговаря и на възможностите на бюджета в момента", каза Георги Гьоков

Повече средства бяха обещани при актуализацията на бюджета през лятото.

"Ние не искаме да правим промени на парче, а в същината - да променим няколко закона паралелно",  заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев.

Темата ще бъде обсъдена на специална среща във вторник. Започнаха дебатите по бюджета за ДОО. Предвижда се минималната работна заплата да стане 710 лв. от първи април, колкото и майчинството за втората година. А максималният осигурителен доход да нарастне от 3 000 на 3 400 лв.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години
Аз смятам, че те трябва да си намалят заплатите.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Добре е чут гласа им, дано има и действия за решаване на проблемите им...крайно време е да се преразгледат законите свързани с децата и беззащитните. Сигнализирай за неуместен коментар