Гьоков: В Бюджет 2022 са заложени повече пари за инвалидните пенсии, предстоят срещи

230 млн. лв. от увеличения бюджет на МТСП са пряко насочени към хората с увреждания, подчерта социалният министър

22.02.2022 | 15:55 Редактор: Елеонора Танева
Гьоков: В Бюджет 2022 са заложени повече пари за инвалидните пенсии, предстоят срещи

Социалният министър Георги Гьоков се яви в парламента, за да внесе разяснения във връзка с протеста на хората с увреждания и исканията им за по-високи инвалидни пенсии.

"Осигуряването на социална подкрепа за нуждаещите се граждани, включително за тези с увреждания, е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика. Сред основните акценти е създаването на условия и възможности за социално подпомагане и предоставяне на целенасочени подкрепящи и насърчаващи мерки за хората с увреждания за приобщаването им в общността", заяви министър Гьоков. 

Той допълни, че в проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е предложена цялостна балансирана подкрепа към нуждаещите се граждани от уязвимите групи с увеличени социални плащания.

"Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3% или това са 1 295 000 000. Увеличението по бюджета на Министерството на труда и социалната политика е с близо 350 милиона, от които 230 млн. пряко насочени към хората с увреждания", обясни Георги Гьоков.

Той добави, че са необходими сериозни реформи в социалното подпомагане, свързани с  ключова промяна в оценката на трудоспособността.

Взето е решение от следващата седмица да започнат серия от срещи и дискусии с представителите на различни организации.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК