България е с най-рязко увеличение на въглеродните емисии в ЕС с почти 23%

Страната ни натовари въглищните си мощности, за да се пребори с високите цени на електроенергията

15.02.2022 | 22:15 Редактор: Теодора Патронова
България е с най-рязко увеличение на въглеродните емисии в ЕС с почти 23%

България записва най-рязкото увеличение на емисиите въглероден диоксид сред страните от Европейския съюз през третото тримесечие на 2021 година, сочат данните на Евростат. На годишна база емисиите се увеличават с почти 23 на сто, докато средното за общността увеличение е от 5,7 на сто.

Съществено се увеличават емисиите и в Латвия (16%) и Гърция (13%). На обратния полюс са Словения и Люксембург, където емисиите намаляват с по малко над 2 на сто.

Европейската статистика не дава подробности за източника на емисиите, но в този период България натовари напълно въглищните си мощности в опит да се пребори с високите цени на електроенергията на свободния пазар. В момента страната е единствената, който изнася електроенергия в региона, което е факт и благодарение на въглищните централи.

Данните на Евростат показват още, че ЕС почти се връща до предпандемичните нива на въглеродните емисии. През третото тримесечие страните от общността са емитирали общо 881 млн. тона еквивалент на въглеродния диоксид. 

Четете повече на investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК