Парниковите емисии в ЕС паднаха до най-ниското си ниво от поне 30 години

Емисиите през миналата година са спаднали с 10% спрямо нивата от 2019 г.

27.10.2021 | 12:05 Редактор: Теодора Патронова
Парниковите емисии в ЕС паднаха до най-ниското си ниво от поне 30 години

Емисиите на парникови газове в Европейския съюз паднаха до най-ниското ниво от поне 30 години през 2020 г., когато възобновяемите източници изпревариха изкопаемите горива като основен източник на енергия в региона за първи път, се казва в доклад на блока в навечерието на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу.

Емисиите в ЕС през миналата година са спаднали с 10% спрямо нивата от 2019 г., главно в резултат на намаленото потребление по време на блокадите заради Ковид-19 и увеличеното използване на чиста енергия, според годишния доклад за състоянието на енергийния съюз на Европейската комисия.

Замърсяването, водещо до затопляне на климата, е намаляло с 31% от 1990 г., което приближава ЕС към целта за намаляване на емисиите с 55% до края на десетилетието.

Увеличените инвестиции в зелена енергия ще бъдат от решаващо значение за повишаване на устойчивостта на пазарните сътресения, които доведоха цените на електроенергията и газа до рекордно високи по-рано този месец. 

Общите инвестиции във възобновяеми енергийни източници нараснаха през 2020 г. до 48,8 милиарда евро в сравнение с 32,9 милиарда евро през 2019 г., като допълнителният капацитет е главно от офшорна вятърна и слънчева енергия, показва докладът. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Като има спад на производството- така ще е Сигнализирай за неуместен коментар