Проф. Александрова: Стандартната схема за ваксиниране срещу Ковид-19 ще бъде с три дози

Тя обясни, че вирусът продължава да се изменя, защото продължава да произвежда варианти

11.02.2022 | 20:53 Редактор: Теодора Патронова

Колко опасен е новият вариант на Омикрон?  

"Самият факт, че вирусът произвежда варианти, които набират скорост, показва, че той продължава да се изменя. Както предупреди СЗО, не бива да го подценяваме в никакъв случай. Ние във всички случаи имаме някакъв имунитет", подчерта вирусологът проф. Радостина Александрова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ най-добър имунитет се получава, когато хората са ваксинирани и имат три дози.

"Хората, които са ваксинирани или които са боледували и ваксинирани, във всички случаи имат една доста по-висока степен на защита срещу едно по-сериозно боледуване и хоспитализация. Да, защитата не е 100% във всички случаи. По отношение на Омикрон - има данни, че само две дози дават срещу симптоматична инфекция 9 - 13% защита. Но когато се постави трета доза, две седмици след това защитата се качва на 63 - 70%. Защитата срещу тежко боледуване е доста по-висока", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че Ковид-19 ще си остане с нас. Вирусологът каза още, че хората са много уморени от мерките. 

"Стандартната схема за ваксиниране ще бъде с три дози. Ако трябва да си представим еволюцията на вируса, не трябва да си представяме, че върви по една линия. По-скоро трябва да си представим триизмерна система като вирусът от Ухан е в центъра. Омикрон и Делта са доста раздалечени варианти. Създавайки една ваксина целенасочено срещу Омикрон, тя може да се окаже, че няма да помага срещу други варианти. Идеята е да се търсят решения, при които се атакува не една мишена на вируса, а няколко. Другият вариант е да се атакуват по-консервативни мишени", поясни проф. Александрова. 

"Абсолютно всяка ваксина си има своите плюсове и минуси. Работи се не само по назални ваксини. Дори се работи по ваксини, които се приемат под формата на хапчета. Това е много важно, защото има проблем със съхраняването на ваксините. Назалната ваксина има едно голямо предимство. При нея антигенът влиза по естествения път, по който става заразяването със Ковид-19. Което означава, че ще създаде както локален отговор, така и в целия организъм. Те са в клинични проучвания", разказа гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
койкой
преди 6 месеца
Аптекарите хем не разбират какво представлява този вирус, хем се спукват да рекламират разни хапчета и други, които даже не са безвредни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
полит пандемия
преди 6 месеца
"Тя обясни, че вирусът продължава да се изменя, защото продължава да произвежда варианти" - Не вирусът произвежда варианти, а някоя злокобна био-технологична лаборатория! Омикрон, според учените, не е мутация на съществуващите варианти! Той е нов вариант. Сигнализирай за неуместен коментар