Хапчето на Pfizer намалява риска с 89% от тежко протичане на Ковид-19

Медикаментът блокира размножаването на вируса

11.02.2022 | 19:23 Редактор: Теодора Патронова

В пловдивска болница вече прилагат хапчето на Pfizer при контактни на болни. Медикаментът вече се използва за лечение на заболели от коронавирус в Европа и Съединените американски щати. 

Преди две седмици Европейският лекарствен регулатор одобри използването на хапчето срещу Ковид-19 на Pfizer за лечение на пациенти. Някои страни вече започнаха да го използват.  Според проучванията, медикаментът намалява с 89% риска от тежко протичане на заболяването, влизане в болница и смърт. Това се случва вече и в България в пловдивската болница. На 20 души, които са контактни на болни с Ковид-19, се дава от лекарството. По думите на лекарите те нямат симптоми, здрави са. И ако в първите четири денонощия от контакта започнат да пият тези хапчета, имат реалния шанс да не се разболеят.

В редица страни от Европа, както и в Съединените щати, лекарството се продава и в аптеките. В България все още не е налично.

"Приключиха всички изпитвания за болни от Ковид-19, които са с висок риск от прогресия за тежко заболяване и там резултатите са много добри", обясни началникът на Ковид отделението в МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Атанас Парев.

Медикаментите трябва да започнат да се приемат веднага след заразяване с коронавирус. То блокира размножаването на вируса, обясняват експерти. В него има две важни вещества.

От пловдивската общинска болница "Свети Пантелеймон" решават да започнат и клинични изпитвания върху хора, които са контактни на заразени с вируса. От декември досега медикамента са приемали около 20 души. В момента има трима доброволци. 

"С тях целим да докажем, че всички, които са контактни на болен от Ковид-19, ако започнат лечение с тези таблетки, което продължава 10 дни, няма да се разболеят", подчерта д-р Парев.

Пловдивската болница продължава да набира доброволци. Засега все още текат клиничните изпитвания с деца и няма достатъчно данни за използването на медикамента и от тях.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК