Имало ли е у нас незаконно подслушване с израелския софтуер "Пегас"

Незабавно е изискана информация от ДАНС и ДАТО

11.02.2022 | 13:15 Редактор: Жаклина Иванова
Имало ли е у нас незаконно подслушване с израелския софтуер

Начало на пореден скандал с незаконни подслушвания. Прокуратурата проверява евентуално неправомерно използване на израелския софтуер "Пегас" за подслушване на български граждани в страната.

От държавното обвинение съобщават, че незабавно е изискана информация от ДАНС и службата за подслушвания ДАТО. От прокуратурата не уточняват по какъв повод е започнала проверката.

Изискана е информация от Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и други структури на специалните служби. Проверява се още дали софтуерът "Пегас" е продаван и предоставян у нас, и ако "да" - на кои структури. Миналата година година израелският вестник "Аарец" съобщи за доклад на кредитната компания "Мудис", според който компанията-производител има офиси и в Кипър и България.

Самата фирма каза, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър. Според информацията към момента "Пегас" е софтуер, с който контролът над конкретен човек се осъществява чрез смартфона, който ползва.

Софтуерът позволява без потребителят да разбере да се включват микрофонът и камерата на мобилното устройство и по този начин контролът върху проследявания да бъде тотален - дори и в най-интимните му моменти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК