Какво е "Пегас" и как да разберем дали телефонът ни е заразен с него?

Аферата с израелския софтуер не е първият случай на електронен шпионаж, но буди безпокойство

20.07.2021 | 23:31 Редактор: Здравко Черкезов
Какво е

Аферата "Пегас" не е първият случай на електронен шпионаж, но буди безпокойство.

Създаден от NSO Group, софтуерът е най-новият пример за това колко сме уязвими към дигитално проникване. Най-личната ни информация - снимки, текстови съобщения и имейли - се съхранява на нашите телефони. Шпионският софтуер може да заобиколи криптирането, което защитава данните, изпратени през интернет.

50 000 телефонни номера по цял свят са хакнати, въпреки че NSO оспорва връзката между списъка и "Пегас". Устройствата на десетки хора, близки до мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, са заразени, както и такива, принадлежащи на репортери на CNN, Associated Press, New York Times, Wall Street Journal, припомня dnes.bg. Но и телефони на странично свързани хора, като този на Клод Мангин, френската съпруга на политически активист, затворен в Мароко, също са били заразени или нападнати.

CNET хвърля поглед върху последните разкрития по аферата "Пегас" и дава полезна информация как да разберем, ако сме станали жертва на зловредния софтуер.

Коя е NSO Group?

Това е базирана в Израел компания, която лицензира софтуер за наблюдение на държавни агенции. Компанията казва, че нейният софтуер Pegasus предоставя ценна услуга, тъй като технологията за криптиране означава, че престъпниците и терористите са застрашени. Софтуерът работи тайно на смартфони, хвърляйки светлина върху това, което правят собствениците им.

Какво е "Пегас"?

"Пегас" е най-известният продукт на NSO. Той може да бъде инсталиран дистанционно, без да е необходимо някога да се отваря документ или връзка към уебсайт. Той разкрива всичко на клиентите на NSO, които го контролират - текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти - и може да записва телефонни обаждания. Той може също така тайно да включи микрофона и камерите на телефона, за да създава нови записи.

"Пегас" не бива да се използва за преследване на активисти, журналисти и политици.

"NSO Group лицензира своите продукти само за държавни разузнавателни и правоприлагащи агенции с единствената цел да предотврати и разследва терор и тежки престъпления", се казва на уебсайта на компанията. "Нашият процес на проверка надхвърля законовите и регулаторни изисквания, за да гарантира законното използване на нашата технология, както е проектирана."

Правозащитната организация Amnesty International обаче документира подробно как е проследила компрометирани смартфони до NSO Group. Citizen Lab, канадска организация за сигурност в Университета в Торонто, заяви, че независимо е потвърдила заключенията на Amnesty International след проучване на данните за бекъп на телефони.

Защо "Пегас" влезе в новините?

"Забранени истории", парижка журналистическа организация с нестопанска цел, и Amnesty International, правозащитна група, споделиха със 17 новинарски организации списък с над 50 000 телефонни номера за хора, за които се смята, че представляват интерес за клиентите на израелската компания.

Сайтовете с новини потвърдиха самоличността на много от лицата в списъка и заразите на телефоните им. От данните от 67 телефона в списъка са видни 37 изложени признаци на инсталиране на "Пегас" или опит за инсталиране. От 37, 34 са на Apple - iPhone.

Как да разберем дали телефонът ни е заразен?

Amnesty International пусна програма с отворен код, наречена MVT (Mobile Verification Toolkit), която е създадена, за да открива следи от "Пегас". Софтуерът работи на персонален компютър и анализира данни като архивни файлове, експортирани от iPhone или телефон с Android.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК