Дубайски принцеси са сред подслушваните с "Пегас", едната е отвлечената Латифа

Те били обект на следене от израелския софтуер, разработен първоначално за борба с тероризма

22.07.2021 | 14:10 Редактор: Жаклина Иванова

Аферата "Пегас" се разраства. И две дубайски принцеси са били подслушвани. Телефонните номера на принцесите Латифа и Хая са сред десетките хиляди мишени на израелския софтуер "Пегас".

Принцеса Латифа е дъщеря на емира на Дубай, а принцеса Хая е бивша негова съпруга. Месеци наред светът се питаше жива ли е принцеса Латифа, след опита ѝ през 2019 година да избяга от емирството, завършил с упояването ѝ и връщането ѝ в двореца.

Оказва се, че двете жени представляват интерес за клиент на израелската група, разработила софтуера. А оттук се поражда и още един въпрос, според "Амнести Интернешънъл".

"Това още веднъж доказва, че "Пегас" е шпионски софтуер, чрез който се нарушават човешките права. Софтуерът на NSO Group потенциално е помогнал да лишат принцеса Латифа от нейната свобода - може би е дал на похитителите инструментите, от които се нуждаят, за да хакнат телефона ѝ и да я издирят. Може да е бил използван и срещу Хая, след като тя се изказа в подкрепа на принцеса Латифа", се посочва в изявление на "Амнести Интернешънъл".

Положилото наскоро клетва израелско правителство вече проучва обвиненията срещу софтуера, разработен от частната компания. Редица международни издания осветлиха имената на журналисти и лидери, подслушвани с "Пегас", както и някои страни, купили софтуера, сред които и Мароко.

Саудитска Арабия също отрече информации в медиите, че страната е използвала софтуера за наблюдение и подслушване.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК