Славов, ДБ: Ако ВСС иска да остане в историята на правосъдието ни, трябва да освободи Гешев

"Съставът на ВСС не оправда общественото доверие да бъде на страната на реформите и справедливостта", заяви той

09.02.2022 | 20:45 Редактор: Жаклина Иванова

Колко е важно и с какви мотиви министърът на правосъдието ще поиска отстраняването на Иван Гешев?

"Мотивите са важни. Те именно легитимират и оправдават упражняването на това важно правомощие на министъра на правосъдието. Конституционният съд потвърди това, което всички юристи, занимаващи се с конституционно право, знаехме - че министърът има такова правомощие, че е част от механизма за баланс между властите", заяви доц. Атанас Славов от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му мотивите ще бъдат свързани с хипотезата на това нарушение, което е предвидено в Конституцията като основание за освобождаване на главния прокурор - уронване престижа на съдебната власт или системно неизпълнение на служебните задължения.

"Съставът на ВСС, с малки изключения, не оправда общественото доверие да бъде на страната на реформите и справедливостта, каквито надежди имаше в началото. Това е състав, който се делегитимира с редица решения, които взе през изминалите години, включително с избора на Гешев", посочи доц. Славов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако съставът на ВСС иска поне с нещо да остане в историята на българското правосъдие, "трябва да си свърши работата и да освободи Гешев".

Събеседникът коментира и това как очакват да се случат конституционните промени, в случай, че нямат конституционно мнозинство.

"Създаването на временната комисия е част от пътя, по който се опитваме да постигнем конституционно мнозинство. Предложихме всяка парламентарна група да има равно представителство, тоест да започне дебатът за обхвата на промени в Конституцията. Всяка от партиите да представи идеите си и на тази плоскост да се търси и постигне консенсус, преди да се внесе проект за изменение в Конституцията", уточни той.

Доц. Славов сподели, че българското обществото системно поставя справедливостта като един от основните проблеми в държавата.

"Ако искат нашите партньори и опозиция в парламента да сме на страната на обществените очаквания, не могат да се самоизключват от самия процес на конституционна промяна - така, какво направиха с отказа си да участват в тази временна комисия", подчерта гостът в студиото.

Доц. Славов коментира и списъците, които Кирил Петков представи днес на разпит в прокуратурата.

"Тези имена не са нови, всички ги знаем и ги говорим. Те от години са в публичното пространство", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК