Министър Йорданова: Не водим война с прокуратурата, само искаме отстраняването на Гешев

Това са персонали атаки без правно основание, отговориха от държавното обвинение

08.02.2022 | 17:42 Редактор: Елеонора Танева

Единодушно Конституционният съд реши, че правосъдният министър може да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Казусът конституционните съдии разгледаха след питане на бившия правосъден министър Янаки Стоилов. 

Според съда Конституцията позволява на министъра на правосъдието да иска предсрочно освобождаване от длъжност на "тримата големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор. 

Хипотезите за тази възможност включват тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. От правосъдното министерство видяха наличие на тези хипотези. Затова ще внесат повторно искане за отстраняването на Иван Гешев възможно най-скоро.

"Ще направим искането с конкретни документи и действия. Няма нищо политическо в това да настояваме да се спази закона", заяви министър Йорданова.

Реакцията на държавното обвинение не закъсня. 

"Прокуратурата няма от какво да се притеснява. Не става въпрос за принципен подход, а за персонали атаки без правно основание", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Министерството на правосъдието и прокуратурата си взаимодействат в реда на нещата. Не мога да възприема това, че се изисква да бъдат разгледани определени нередности, да се възприема като война", каза министър Надежда Йорданова.

"Ние не слагаме знак за равенство между прокуратурата и конкретно име. Това са две различни неща", уточни зам.-правосъдният министър Емил Дечев.

Според конституционалисти решението на съда не е изненадващо. 

"Както в геометрията, така и в правото има някаква правна симетрия. Онзи, който може да предлага и назначава – той би могъл да може да предложи освобождаване на едно лице от дадения пост. Ако обаче папката, която представи Министерството на правосъдието, съдържа изрезки от вестници, най-вероятно искането ще бъде обречено", коментира преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

Междувременно след като отклони първия призив на Сотир Цацаров да се яви в Антикорупционната комисия, правосъдният министър получи втора покана. Поводът са сигналите, получени в министерството срещу главния прокурор. 

"Тогава, когато става въпрос за искане на документи, не е налице причина министърът да прави преразказ на тези сигнали", уточни Йорданова. 

Втората покана към нея е насрочена за четвъртък. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК