Бюджет 2022 бил отражение на аргументираните искания на министерствата

Искрен Митев очаква икономическият растеж да бъде още по-голям, ако се изпълни всичко заложено

07.02.2022 | 21:08 Редактор: Теодора Патронова

Депутатите от управляващата коалиция приеха на първо четене в ресорната комисия Държавния бюджет за 2022 година.

"Това, което виждате в бюджета, е отражение на исканията на отделните министерства, които могат да бъдат аргументирани. Министерството на финансите обобщава всички техни искания. Има диалог в изпълнителната власт и между отделните министерства", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев в "Денят ON AIR".

Той подчерта, че това е бюджет на растежа и на инвестициите. 

"Въпреки множеството кризи, в които се намираме в момента, ние успяваме да отделим изключително голям ресурс за социални плащания и за капиталови инвестиции. Те са удвоени от предходната година, което е един доста смел бюджет", изтъкна Митев пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от "Продължаваме промяната" каза още, че България има един от най-малките дългове в Европа. Той очаква икономическият растеж да бъде още по-голям, ако се изпълнят всички заложени неща в бюджета. 

"Бюджетът изцяло променя концепцията на това как се е правил бюджет досега. А именно не едни пари да се дават на министерствата и хората да се чудят как да ги харчат, а обратното. Министерствата отиват и представят проектите си. Целият подход е сменен. Затова е толкова различен този бюджет. Защото тук се идва с ясни проекти и ясни цели", подчерта Митев. 

"Естествено е опозицията да се опитва да обори аргументите в нашия бюджет, но това, което видяхме, е, че те са доста добре защитени. Нещата, които правим, са много смислени. Независимо от всички кризи ние успяваме освен да подкрепим най-засегнатите групи, да инвестираме в бъдещето на България", изтъкна той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК