Управляващите се отказаха да променят закони през "Бюджет 2022"

Финансовият министър обвини опозицията в цинизъм

04.02.2022 | 21:54 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите от управляващата коалиция приеха на първо четене в ресорната комисия Държавният бюджет за 2022 година, както и бюджетите на здравната каса и на здравното обществено осигуряване. По време на дебатите стана ясно, че управляващите са се отказали да променят десетки закони през "Бюджет 2022".

Пред депутатите от ресорните комисии финансовият министър Асен Василев защити предложения от него бюджет и отговори на критиките, че в него са заложени разхищение и висока инфлация.

"Разбрахме, че логото на този бюджет е икономически растеж и бюджет на социалната политика. Аз си мисля, че предвиденият растеж е надценен и оптимистичен", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

"Това да кажем, че вдигайки малко пенсиите или инвестирайки в социалните системи ще доведе до инфлация и хората щели да обеднеят, извинете, но това е цинизъм", отговори Асен Василев.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански обяви, че от преходните и заключителни разпоредби от закона за държавния бюджет ще бъдат извадени над 90 параграфа, които предлагат промени в други закони.

"Считаме че тези параграфи следва да преминат нормалната процедура за разглеждане на законопроекти по нормален начин", заяви Каримански.

Най-сериозни спорове предизвикаха намеренията за увеличаването на максималния осигурителен доход и минималните прагове за осигуряване.

"Ние няма да подкрепим този бюджет, защото сме против вдигането на данъците", мотивира се Александър Иванов от ГЕРБ.

"Този бюджет не вдига данъци, нито осигуровки. Мое ли всички бавно, спокойно, напоително, като махнем политиката, да ми каже как точно вдигаме данъците", попита Асен Василев.

"Хората с високи доходи по целия свят имат интерес да правят големи вноски, за да получават големи пенсии", каза Румен Гечев от БСП.

Със закъснение от няколко месеца законът за държавния бюджет трябва да влезе за обсъждане в пленарната зала следващата седмица. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК