"Да спрем търговията с кръв": Заплашват активен кръводарител от Русе

Иво Минчев: Болниците също имат вина за порочната практика

07.02.2022 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Един от най-активните кръводарители в Русе с нова инициатива - "Да спрем търговията с кръв". Поводът за тази идея са закани за саморазправа с него и близките му.

Иво Минчев е известен русенски музикант, доброволец към БЧК и активен кръводарител от 23 години. Администратор е на група за кръводарители в социална мрежа.

"Всички хора, които имат отношение към безвъзмездното кръводаряване в страната, неведнъж са се сблъсквали с тези хора, които така неморално постъпват и притискат нуждаещите се до стената. Сега дойде моментът, в който чашата преля и е време да се вземат някакви мерки", каза Иво Минчев.

След като подема кампания за спиране на търговията с кръв, той е започнал да получава заплахи от хора, които влизат в групите с цел да намерят някой нуждаещ се и да успеят да продадат кръвта си.

"Аз съм администратор на групата конкретно тази в Русе и като такъв единият от ангажиментите ми е да чистя групата от такива хора, които взимат пари за кръводаряване, кръвопродаване. Но явно след поредната чистка, която предприех тези дни, е имало засегнати хора, които съм изгонил, тогава започнаха тези съобщения срещу мен", допълни той.

Според него болниците също имат вина за порочната практика с продаването на кръв. Те казват, че е спешно и в повечето случаи не изпълняват предписанието на закона, когато им трябва кръв - да се обърнат към кръвната банка на страната, а след това да апелират за кръводарители, за да се попълнят липсите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК