Проф. Витанов: Омикрон си царува, но мечтата му да запали суперпожар рухва

Още 10-ина дни ще има натиск върху здравната система, прогнозира математикът

07.02.2022 | 14:52 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Витанов: Омикрон си царува, но мечтата му да запали суперпожар рухва

Тази седмица е критична по отношение на Ковид-19. Учениците се връщат на училище. Натискът върху болниците се очаква да достигне максималния си размер. Това прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов. Той публикува в профила си във Facebook анализ на ситуацията.

"Започва третата седмица от царстването на Омикрон. Неуспешно за него. Няма суперпожар. Но не трябва да се успокояваме. Още не сме излезли от областта на пика. Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 - стойността е 1.01. Почти 1, тоест заразата тъпче на място. Омикрон си царува, но мечтата му да запали суперпожар рухва", написа проф. Витанов.

Той уточни, че няма препълнени болници, но се очаква известен натиск върху здравната система. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. 

"Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика. Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появят временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени", прогнозира математикът.

А последно ще се пречупи тренда при смъртността. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК