Учители на произвола, щадящи тестове и смесено обучение - започна вторият учебен срок

В цялата страна учениците от 1 до 4 клас продължават присъствено в клас

07.02.2022 | 13:35 Редактор: Жаклина Иванова

Вторият учебен срок и тази година започва при сложна епидемиологична обстановка, налагаща ограничения и обучение на ротационен принцип - присъствено и онлайн. В цялата страна учениците от 1 до 4 клас продължават присъствено.

Само в 4 области у нас (Разград, Силистра, Търговище и Шумен) всички ученици влязоха в класните стаи. В останалите области обучението се осъществява на ротационен принцип - част от класовете ще влязат в училище в началото на следващата седмица, а тази ще се обучават от разстояние.

Петър Илиев е баща на двама ученици. Малкият е в дистанционна форма на обучение, по желание на родителите, а големият тази седмица ще учи присъствено.

"Едното ми дете е в присъствена форма, защото учителите не се справят в онлайн средата. Наблюденията ми са, че МОН е оставило на произвола на съдбата и учителите", каза той.

Вторият учебен срок за учители и ученици стартира с изследване за Ковид-19 с познатите щадящи тестове.

"За пореден път сме с усещането едва ли не, че започваме отново учебната година, а то всъщност е продължаване. Моето желание е наистина да сме присъствено и съм изключително против всякакви форми на дистанционно обучение. За жалост, отсъствието на учители, от една страна, е проблем, а от друга страна, отсъствие на големи групи ученици заради притеснение или пък заради положителен тест, също е проблем", сподели Диян Стаматов от Съюза на работодателите в системата на образованието.

След седмица във ваканция учениците, учители и родителите също предпочитат формата на обучение да остане присъствена.

Докога и в кои области на страната ще продължи обучението на ротационен принцип - ще се решава на локален принцип от Регионалните здравни инспекции съобразно епидемиологичната обстановка в областите.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК