Вафлите пълни с палмова мазнина, производителите с хитри трикове заблуждават клиенти

При хидрогениране на палмовата мазнина се получават канценогенни вещества

07.02.2022 | 10:19 Редактор: Елеонора Танева
Вафлите пълни с палмова мазнина, производителите с хитри трикове заблуждават клиенти

Вафлите на българския пазар масово съдържат палмово масло. Такова е установено в 28 от общо 31 изследвани марки. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители".

Експерти уточняват, че нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канценогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

От "Активни потребители" са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него. Това също създава рискове за здравето на потребителите, информира БНР.

Експертите сигнализират за още един проблем -  пи нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Те са идентификация за вложените в храните технологични добавки. 

Имат лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Добри
преди 2 години
Кажете кои са тези вафли за да не ги купуваме? "Боровец" влизат в тази графа? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Преработени и пакетирани храни изобщо не трябва да се ядат! Не само хидрогенизирани мазнини, но и много добавена захар, маскирана под най-различни имена, консерванти, нямащи работа в човешкото тяло... Сигнализирай за неуместен коментар