Мартин Димитров: Контролът ще пада върху големите компании, а не върху фризьорките

Решението на високите сметки за ток, парно и газ са диференцираните ДДС ставки, посочи икономистът

04.02.2022 | 20:53 Редактор: Здравко Черкезов

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия, обяви по-рано министър-председателят Кирил Петков. Според депутата от "Демократична България" (ДБ) Мартин Димитров не е възможно да получим по-малко средства, но са възможни забавяния по конкретни проекти.

"Проблемът е, че толкова голямо забавяне се натрупа, че вече сме на етап, когато трябва всичко да бъде направено по най-бърз начин. Дано корекциите, които окончателно са направени, са достатъчно добри. Това ще си проличи от оценката, която сега ще бъде направена от Брюксел", обясни икономистът в студиото на "Денят ON AIR"

По време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси Димитров отправи въпрос към финансовия министър Асен Василев относно големите производители на алкохол и цигари. По думите на депутата от ДБ, финансовият министър е дал обещание да изпълни реформа на "Реформаторския блок" от 2015 г., чрез която контролът ще бъде фокусиран върху големите компании, а не върху "фризьорките и продавачките по пазара".

"Резултатът ще бъде значим. Първо, хората ще видят справедливост – че не се занимаваме с фризьорките, продавачките, не тормозим малкия и среден бизнес, а основният фокус на контрол отива върху големите производители. В момента хората казват, че за разните администрации е много по-лесно да тормозят малките, защото не е страшно. И се оказва, че има големи компании, които през годините са останали извън радарите и на данъчната администрация, и на митническите органи. Ето това трябва да променим", подчерта Мартин Димитров пред Bulgaria ON AIR

Икономистът в студиото смята, че мораториумът върху цената на тока, парното и газа не е ефективен начин за справяне с енергийната криза. Решението според него – диференцираните ДДС ставки.

"Като сме дали с временен характер това да го има при ресторантите и книгите, защо да го няма при тока, парното и газа?! Искам и призовавам някой да ми обясни защо за едните сектори го има, а за други го няма. Не виждам логиката. Част от нашите партньори смятат, че няма нужда от такава мярка, но ако видим, че ценовите условия са трудни за преодоляване  –  ето ви решението", посочи депутатът от ДБ.

Според Мартин Димитров няма да има основания за повишаване на цената на тока, парното и газа при въвеждане на диференцирани ДДС ставки. По отношение на газовия интерконектор с Гърция той е категоричен: "2022 г. този проект трябва да бъде окончателно завършен."

"Точно сега в тази криза ни трябваше най-много тази газова връзка и я нямаше. Имам категоричен ангажимент от министъра на енергетиката (Александър Николов, б.р.). Поискал съм от него и той ми е обещал да има ежеседмично отчитане какъв е напредъкът", сподели икономистът.

Той подкрепя наложения финансов контрол върху общините, преди те да получат компенсации заради скъпия той. "Когато си мислят, че никой няма да ги провери, си правят каквото си искат!", изтъкна депутатът от ДБ.

Относно дефицитът в бюджета за 2022 г. Мартин Димитров увери, че той ще е под заложените 4,1%. По думите му, тенденциите в икономиката са по-важни от номиналните стойности и дефицитът за 2023 г. ще бъде около 3%, като от ДБ ще настояват и за по-малък процент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК