Правилата са, за да се спазват? Искри между депутатите след проверката на РЗИ

21 народни представители са забелязани без маска

03.02.2022 | 18:12 Редактор: Жаклина Иванова

Здравната инспекция влезе в парламента, за да провери дали носят депутатите маски в пленарната зала. 21 народни представители бяха без маски по време на проверката .Всички депутати от групата на "Възраждане", петима от ГЕРБ, двама от "Има такъв народ" и един от "Демократична България". На всички тях са изпратени покани да се явят в Столичната здравна инспекция за връчване на актове за административно нарушение. Предвидените глоби за физически лица са от 300 лв. до 1000 лв., припомниха от инспекцията.

"Нямам намерение да плащам рекет на рекетьорите. Второто нещо е, че не съм видял да са дошли. Видях, че някакви хора стояха горе, гледаха, но не бяха с дистанция. Дори и да ни глобят, ние ще обжалваме - няма да е за първи път", заяви председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Друга част от депутатите бяха категорични - правилата са, за да се спазват.

"Редно е да се спазват законите, независимо дали идва екип на РЗИ", смята зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Зафиров.
 
"Носенето на маска е нормативно изискване. Който не иска да го спази, ще бъде глобен", посочи депутатът от ИТН Пламен Абровски.

Макар и днес да не е глобен, депутатът от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски обяви, че често в пленарната зала е без маска.

"В пленарната зала аз не нося маска. Маска нося, когато съм близо до други хора", подчерта той.

Според правилата само в клуба на народния представител депутатите може да бъдат без маска. Излязат ли в кулоарите или в пленарната зала, те задължително трябва да бъдат с предпазна маска.

От ГЕРБ разкритикуваха колегите си, които по принцип не спазват правилата, но заради проверката на РЗИ днес са стриктни.

"РЗИ има право да прави проверки навсякъде. Това е част от контрола. Няма какво да се сърдят колегите. Трябва да носят отговорността си", уточни депутатът от ГЕРБ Асен Балтов.

Във връзка с протиоепидемичните правила в обща жалба "Възраждане", ГЕРБ и ИТН, атакуват въвеждането на "зелен сертификат" пред Конституционния съд.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК