Липсващото звено в обучението на медицински кадри – отношението към пациенти

Коментар на доц. Спас Спасов и д-р Валентин Янев

02.02.2022 | 21:21 Редактор: Ваня Кузманова

Трагедията във Враца - чия е отговорността за угасналия човешки живот? 

"Това, което според мен трябва да се направи първо е да се провери случаят докрай", посочи бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасов.  

"Не трябва да се нагнетява напрежението в обществото. Нека да погледнем на нещата комплексно. Безспорно организацията в спешните центрове трябва да се огледа, но нека видим и кога хората търсят тази медицинска помощ, дали навреме са се обърнали", заяви общопрактикуващият лекар д-р Валентин Янев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на доц. Спасов въпросът е как оттук нататък да не се допуска това. 

"Трябва да се проучи не само във Враца какво е положението, а какво е положението в болниците в цялата страна. Да се изменят, ако трябва, част от наредбите. Трябва да се обърне внимание на човешкото отношение. Когато дойде спешно болен, той да бъде настанен някъде, където да започне да му се оказва лекарска помощ", коментира доцентът. 

"Организацията като цяло трябва да се промени. Екипите, които излизат са 14-15. Не се прави нищо, за да се отговори на актуалните потребности и да се променят структурите на работа. Здравето на хората е задължение и на самите хора. Нещата винаги са комплексни", каза д-р Янев. 

"Екипите в София са много малко и чисто физически те не могат да обслужат всички нуждаещи се. Трябва много внимателно да подбираме ръководителите на звената. В обучението на медицинските кадри липсва това звено - отношение към пациенти и колеги. Едно от нещата, което бързо може да се реши, е, че в екипите да има така наречените парамедици", допълни доц. Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Валентин Янев завърши с думите, че клиничните пътеки, чрез които се обработват болните и се финансират болниците, не са съвършени и трябва да се променят така, че лекарите да могат да оцелеят и да не се принуждават да правят някои неща на ръба.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК