Недоволство след трагедията във Враца: Има ли алгоритъм за приемане на критични пациенти?

След него се появиха още сигнали за грубо отношение към пациенти

02.02.2022 | 18:48 Редактор: Ваня Кузманова

Проверки и недоволство след смъртта на жена в Спешното отделение на Враца. В този час в града се провежда мълчалив протест. Здравният министър разпореди одит на всички спешни звена на болниците в страната. Той трябва да установи спазват ли се стандартите за спешна помощ. 

След случая във Враца се появиха още сигнали за грубо отношение към пациенти. След появата на тези кадри от спешното отделение на болницата, в Хасково ръководството на лечебното заведение е разпоредило проверка, а лекарят е извикан да даде пояснения. 

Министърът на здравеопазването вече разпореди проверка на всички спешни звена в страната, за да се провери спазват ли се въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина. 

Според експерти в медицинския стандарт по спешна медицина, приет още през 2017, е записано, че в определени ситуации в последствие могат да се вземат личните данни на пациента или негов близък да ги предостави. 

"Нека си представим случаи на пътнотранспортни произшествия, когато човек може да е в безсъзнание, възможно е личният му документ да не е с него, не може да очакваме, че на този човек няма да му се предоставя медицинска помощ, просто защото няма как да си каже ЕГН-то или да си покаже личната карта", посочи адвокатът по медицинско право - Мария Шаркова. 

По медицински стандарт има 3 категории на спешни случаи. Пациентите в код червено влизат до 1 минута в шоковата зала, код жълто до 30 минути и зелен код, които не са спешни и могат да чакат до 2 часа. 

"Ако този пациент е в животозастрашаващо състояние независимо дали е дошъл сам, докарали са го близки или е докаран с линейка, този пациент има приоритет преди всички останали", каза д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.  

За да бъдат спасени повече човешки животи в критични ситуации спешните медици искат изграждане на връзка между центъра за спешна медицинска помощ и спешните отделения, каквото според тях в момента липсва.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК