Свидетел обясни как се е стигнало до трагедията на входа на Спешното във Враца

Жена почина пред детето си, докато чакаше повече от 40 минути пред Спешното отделение

01.02.2022 | 17:48 Редактор: Жаклина Иванова

Жена почина пред детето си, докато чакаше повече от 40 минути пред Спешното отделение във Враца. Въпреки тежкото ѝ състояние, вместо да я приемат незабавно, започнала административна процедура по изискване на лични документи.

Свидетел на случващото се заснема всичко с телефона си. Видеото обиколи социалните мрежи и предизвика възмущение.

В неделя вечерта 44-годишна жена от село Пудрия е заведена в Спешното отделение от мъжа, с когото живее и детето ѝ. По-рано те търсили помощ на телефон 112, но след като линейка така и не дошла, тръгнали сами към Спешното. Там обаче вместо да бъде приета незабавно, медицинската сестра на регистратурата иска личната карта на жената, въпреки критичното ѝ състояние.

Възмутен от случващото се очевидец снима видеоклип.

"Влиза една жена на количка с дете, видимо в много лошо състояние. Направо главата ѝ увисваше. Сестрата започна да разпитва мъжа. Той беше притеснен, пусна ѝ портмонето, разхвърчаха се документи. Каза ѝ "какви лични карти, аз не знам къде ги държи, не виждате ли, че тя умира", сподели свидетелят на случилото се Иван Илиев.

Днес същата медицинска сестра отново се оказа на работа.

"Не виждам да съм се забавила кой знае колко. Ние сме задължени. Ако вкараме тази жена примерно в болницата, и тя почине без да е регистрирана, къде е вината? Да, може би съм се забавила с някакво време, за което съжалявам, но не мисля, че вината е моя - при положение, че те толкова време са я държали вкъщи", каза медицинската сестра Виктория Христова.

Малко по-късно стана ясно, че на сестрата ще бъде наложена финансова санкция и ще бъде уволнена дисциплинарно. Самата тя също е подала молба за напускане.

"Тя е била с масирана белодробна емболия, според мнението на колегите, но това загубено време би могло да бъде полезно при опита да спасят жената. Разбира се, аз ще предприема своите мерки, както административни, така и финансови", посочи директорът на МБАЛ "Хр. Ботев" във Враца д-р Петър Керемедчиев.

Окръжната прокуратура във Враца се самосезира по случая. Проверка по разпореждане на здравния министър Асена Сербезова ще направят медицинският надзор, както и РЗИ.

Граждани от Враца обмислят да помогнат на детето на починалата жена, което остава без родители. То няма да бъде настанено в дом, а при баба си и дядо си.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
Хипер възмутена
преди 2 години
" Тя не била виновна, може би била закъсняла малко ", тази Виктория Христова нормална ли е ? Тази нещастница, знае ли какво е хуманно отношение, емпатия, съпричастност ??? За какво са я сложил на онова място на регистратура, само да проверява лични карти ? Айде сиктер, тая трябва да бъде осъдена за не отдаване на помощ на човек в нужда. Такива трябва да бъдат линчувани. Утре, ще стане свидетел на катастрофа или на някой пострадал и ще го отмине ? Що за човек трябва да си и как заспиваш нощем ? Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 0
minkovacv.@abv.bg
преди 2 години
Това е престъпление!Да гледаш как майката умира пред очите на това невинно дете би било редно да е наказуемо и една молба за напускане е нищо при загубен човешки живот!При такива ситуации няма система, няма бюрокрация, а решителни действия!Ако тази жена от регистратурата беше от другата страна?Тук просто трябва да си човек. А видимо жената въобще не беше добре!Все още неми излиза от главата детето,как стои покрай мама, а нея вече я няма!!!Дано да има кой да се грижи за него,защото в детски дом . Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Д-р Калин Димитров
преди 2 години
Не че системата ни е цъфнала и вързала, но в случая наличието на елементарно триажиране на болните би определило кой е по-спешен и кой може наистина да изчака. Регистраторката е давала поред, а всъщност трябва да има лице, което да прави бърза преценка на ситуацията и да оставя по-малко спешните да чакат повече независимо от тяхното недоволство. Също така нашенският пациетн е редно да се съобрази с това, че контузената му китка отпреди 6 дни може да изчака до сутринта и да мине през личен лекар. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
Наташа Костова
преди 2 години
Те са еднакви във всички болници.Аз имам ужасен спомен от врачанската болница - родилно отделение.Преди много години имах щастието да родя там дъщеря ми. Отидохме от Козлодуй през нощта именно във Враца защото съм с RH отрицателно! Така се бяха подключили в родилното,че мъжът ми щеше да им разбие вратата,за да не родя в коридора! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
пази боже да се наложи да търсиш помощ в спешна помощ в враца!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Дimitar
преди 2 години