След скандал НС прие оставката на Александър Тодоров, предложен за шеф на тотото

От ГЕРБ-СДС поискаха прокуратурата да се самосезира и да провери дали той е попълнил декларация с невярно съдържание

26.01.2022 | 12:37 Редактор: Здравко Черкезов

Народното събрание прие оставката на народния представител Александър Тодоров от "Има такъв народ" (ИТН) със 144 гласа "за", без "против" и един - "въздържал се". Именно той е предложението на спортния министър Радостин Василев за поста изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор.

Дебатът по депозираната молба за освобождаването му продължи близо два часа. Във фокуса на разискванията бе подадената от Тодоров декларация за конфликт на интереси.

Споровете започнаха, след като от ГЕРБ съобщиха, че Тодоров е попълнил декларация, че не е народен представител, още преди парламентът да гласува оставката му. Опозицията попита каква е причината за тези "прибързани действия".

ДПС също определи случилото се като "клетвопрестъпничество" и "нарушение на Конституцията".

От "Има такъв народ" защитиха колегата си Тодоров. Според Ива Митева той е декларирал конфликт на интереси, за което според законовите разпоредби, приети от ГЕРБ, разполагал с едномесечен срок за отстраняването им.

"Всички сме подали такава декларация, когато сме станали народни представители", заяви Ива Митева. "Александър Тодоров е спазил закона и няма основание за този спор в момента", каза тя.

В началото на разискванията Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) каза, че се е превърнало в редовна практика да се подписват декларации с невярно съдържание.

"Ние няма да подкрепим тази точка, защото, въпреки че ежедневно слушаме за промяна, която уж трябваше да настъпи в България, ставаме свидетели, че тази промяна е в посока ежедневно да се нарушават правилата от властимащите, за да заемат висши държавни длъжности, като за пореден път имаме погазване и на Конституцията, и на законите в България", коментира Каназирева.

Александър Тодоров заяви, че гарантира, че нарушение на закона няма. Той припомни, че избирането му се конституира от вписването му в Търговския регистър. А Хамид Хамид коментира, че с една невярна декларация днес те правят директор на тотото, а утре – министър-председател на България.

"О, чудо, ГЕРБ и ДПС цитират Конституцията от трибуната на Народното събрание", възкликна от трибуната Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК