Известният архитект Пламен Мирянов избра да помага на Църквата и стана иподякон

"Когато израстваме духовно, успяваме и във всеки друг материален план", убеден е той

26.01.2022 | 13:55 Редактор: Ваня Кузманова

Известният архитект Пламен Мирянов стана иподякон в храм "Света Неделя". Той дори участва в тържествената литургия на имения ден на патриарх Неофит. 

"Вярвам, че винаги когато израстваме духовно, успяваме да израстваме и във всеки друг материален план, защото имаме и духовна част, дадена ни от нашия Творец. Иподякон е първата степен на свещенството. Той помага в храма по време на богослужение", каза архитект Пламен Мирянов.  

"В църквата има 3 свещени степени - това са дякон, свещеник, епископ. Само те имат право да влизат в светия олтар. Но понеже трябва някой да помага, са допуснати и други помощни степени - певец, четец, свещоносец. Иподяконът трябва да отговаря на няколко изисквания: да е кръстен, да е грамотен, да е познат със своята вяра и със своя християнски живот, с една моралност, защото все пак той ще представлява пред обществото нашата църква", разказа епископът Тихон - патриаршески викарий.  

А младият архитект Мирянов наскоро е записал и магистратура в Богословския факултет към Софийския университет.

"Аз съм огромен поклонник, много вярващ човек, искам да изразя своята любов към Господа", заяви Маринов. 

Преди да се обърне към църквата, дипломираният архитект е продуцент, режисьор на патриотични филми, певец и инвеститор в спорния небостъргач "Златен век". Твърди, че вярата в Бога и успеха са неразривно свързани, като духа и материята.

Архитектът е основател и на патриотичната фондация "Нашият дом е България", но на прага на своите 33 години е убеден, че най-важното предстои. Признава, че вече се замисля за тайнството на брака. 

А преди всичко останало архитект Мирянов иска да изгради пътека с цитати от Библията, която води до Боянския водопад.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
hahaha
преди 2 месеца
Посредствен театрал. Архитект не е титла, а професия, която гореспоменатия не е практикувал... Папи ханс, ти ли си? Сигнализирай за неуместен коментар