Отецът, предотвратил обир: Дано това момче се поправи, злото не е закономерност

Добрите хора са много повече, категоричен е отец Василий

25.01.2022 | 19:09 Редактор: Здравко Черкезов

Куриозен случай: млад мъж се опита да открадне ценни вещи от столична църква. Отецът в храма го чува, тръгва да го гони и успява да предотврати грабежа. Охранителни камери са заснели кадри на случилото се.

Действието се развива в храм "Преображение Господне" в квартал "Лозенец". Мястото, където 10-те Божи заповеди би трябвало да важат с най-голяма сила. Оказва се обаче, че това не притесняват извършителя. В петък по обяд охранителните камери запечатват как мъжът си купува свещ и след кратка обиколка на храма се насочва към иконата на Света Богородица, където вярващите оставят дарове.

"Чух как кандилото на Света Богородица се удря в стъклото. То кънти много силно. Когато се разминахме, го питах какво се случва, той ми каза, че се е закачил на иконата и аз не му обърнах внимание понеже беше с палто, имаше раница", спомня си отецът.

Когато се доближава до иконата, отец Василий вижда, че липсва синджир с пръстени и накити. 

"Хората дори от немотията си понякога дават, това е скъпо. Защото, когато човек има и да дари, е жест. Ако нямаш и дариш, това е голяма милост в божиите очи. Може би това ми създаде болка и без да се замислям, тръгнах, не знаех какво ще стане", разказа свещеникът.

Отец Василий преследва извършителя до близкия булевард, където успява да го настигне и хване. Прави граждански арест и се обажда веднага на полицията. Органите на реда намират у мъжа пълна раница с различни инструменти за кражба - клещи, щипки.

"Дано с този случай това момче да се поправи, да бъде за пример за назидание за другите, които си мислят, че могат да вършат такива злини. Дано да станем по-добри... Все още злото не е закономерност и добрите хора са много повече", пожела той.

И през днешния ден вярващи оставяха дарове на иконата в знак на благодарност към Бог. Храмът "Преображение Господне" и друг път е бил обект на кражби. 

Задържаният е криминално проявен и предстои съдът да реши дали да остане за постоянно в ареста.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК