Експерт: АМ "Хемус" е опасна, застрашава живота и нанася икономически щети

Пътната агенция трябва да бъде преместена в Министерството на транспорта, убеден е инж. Методи Силиянов

25.01.2022 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Международен одит на автомагистрала "Хемус" показа, че пътят е опасен и е далеч от стандартите за магистрала. Становището е на инженер Методи Силиянов, който работи основно в Австралия. В основната си част магистралата е строена във втората половина на 70-те години на миналия век.

И до днес между София и Правец настилката, както и част от обезопасителните съоръжения, не са подменяни. Според одита магистралата е опасна за експлоатация и освен жертви коства и икономически щети. 

"Хемус" е доста далеч от това да бъде наречена автомагистрала по международните стандарти", коментира инж. Методи Силиянов.

Липса на адекватна маркировка, опасни обезопасителни съоръжения и абдикация от поддръжката, са част от констатациите на доклада. 

"Има сериозен отказ от активно управление на транспортната ни инфраструктура. "Хемус" е един опасен участък, който застрашава живота и нанася щети на ползвателите", убеден е международният одитор.

Според него, за да има адекватна поддръжка и пътищата да са безопасни и в услуга на хората, Пътната агенция трябва да бъде преместена в Министерството на транспорта.

"Няма как транспортните политики да ги правят една част от професионалистите, а след това някой друг да ги изпълнява. В случая Агенция "Пътна инфраструктура" нанася съзнателно щети както на бизнеса, така и на всички клиенти на тази инфраструктура", категоричен е инж. Силиянов.

За преместване на Пътната агенция се заговори още при коалиционните преговори и в деня, в който 45 души изгоряха в автобусна катастрофа на АМ "Струма". Тогава настоящият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов се възпротиви. 

От представения проект на бюджет за 2022 година става ясно, че парите за ремонт на пътища са над 1,6 млрд. лв. Те се разпределят към Министерството на регионалното развитие, а от там респективно към АПИ.

В крайна сметка решението дали Пътната агенция ще премине в Министерството на транспорта остава политическо.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК