От край до край по "Хемус" и "Струма" най-рано през 2027г.?

Без срокове за строежа на тунела под Шипка и АМ "Черно море"

13.01.2022 | 19:18 Редактор: Теодора Патронова

Магистралите ''Хемус'' и ''Струма'' ще са готови най-рано през 2027 година. Това стана ясно по време на среща в Регионалното министерство за развитието на пътния сектор. 

По магистрала "Хемус" предстои да бъдат изградени лотовете от от 4 до 9. По 4 и 5 вече има строителство, което обаче трябва да бъде узаконено. Решение по казуса ще се търси от Народното събрание. А цялостно магистралата се очаква да е готова през 2027 година. По същото време трябва да стане и магистрала "Струма". Там работна група ще търси най-добрия вариант за преминаване през Кресненското дефиле – дали с тунел или платната да бъдат качени по западните склонове на Пирин.

 Екоминистерството трябва да изготви нова оценка за въздействие върху околната среда, строителството също ще отнеме поне още 5 години. 

"Поради вината на правителствата, които не са решили да изпълнят първоначалния план – едно от двете трасета, а са решили да минават през дефилето, което е срещнало отказа на ЕК, Берската конвенция, ние трябва да изготвим ново трасе. От екологична гледна точка по-добрият вариант е дълъг тунел", обясни министърът на околната среда Борислав Сандов.

Скоростният път Ботевград – Видин също ще се забави. Причината там е склад за боеприпаси.

На срещата в регионалното министерство бяха представени и идейните проекти за други стратегически обекти като тунела под Шипка и автомагистрала "Черно море", за срокове тук обаче е още твърде рано да се говори.

А множеството сигнали на граждани относно временната организация по пътя за Калотина и изграждането на магистрала "Европа" покачи напрежението на днешната работна среща в строителното министерство.

"Нямам инструменти да ги санкционирам, че тероризират българските и другите граждани, които минават по този маршрут. Това нормално ли е? Как взимаме мерки?", попита министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

До средата на годината трябва да е готов участъкът от Калотина до Драгоман.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК