Кирил Петков: Напрежението се вдига, но не дрънчи на война

Решенията ще се взимат на базата на анализ на българските служби, подчерта премиерът

25.01.2022 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева

Няма извънредна ситуация с идването на кораби на НАТО в Черно море и на самолети от Испания и Нидерландия. Това заяви премиерът Кирил Петков. Днес той събира Съвета по сигурността, на който ще бъде обсъдено напрежението по оста Украйна - Русия и ангажиментите на България като член на НАТО. 

"Това което виждам, е, че явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента дрънчи на война. Ескалацията се вдига. Българският интерес е за деескалация на напрежението. Страната ни ще продължава да бъде конструктивен партньор в рамките на НАТО и ЕС. Но ще имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност, на българските министри", заяви Петков.

Министър-председателят изтъкна, че Съветът по сигурността ще излезе с препоръки към Министерския съвет, след което правителственото решение ще бъде обсъдено и в Народното събрание. 

"Не е време да се упражняваме за политика. Нещата които трябва да се говорят и да се взимат като решения, са на базата на истински анализи, а не на пиар кампании", коментира още премиерът преди съвместното правителствено заседание на България и РСМ.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Стареца
преди 2 години
Какво ще става ? . . . . .Говорело се между руснаците, че координатите на целите вече са въведени в руските ракети ...Ще бъде жалко за хубава Варна, но на Безмер и Граф Игнатиево едва ли ще им се размине . . . . . .Но за Додуков1 и Дондуков 2, военното м-во, Козяк и Бояна "където е заровено кучето" ? . . . . .От войната по-лоша е само смътта. . . . Дано с Божията помощ да избегнем и двете ! . . . . Да даде Бог ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години