Какви са симптомите на Ковид-19 при децата?

Лекарите съветват родителите да избягват самолечение, а да се консултират със специалист

21.01.2022 | 19:36 Редактор: Теодора Патронова

Все още се наблюдава ръст на заболелите от Ковид-19 деца. При какви симптоми е необходима хоспитализация и за какво да внимават родителите?

За Ива Чичанова и малката Мария всичко започва вечерта на 14 януари. Тогава детето на година и половина проявява първите симптоми на неразположение.

"На детенцето му стана лошо, отпаднало, започна да повръща. Поддържаше висока температура от 39 градуса. На другия ден също продължиха симптомите, започна и разстройство", разказа Ива Чичанова.

Няколко дни по-късно се оказва, че цялото семейство е заразено с ковид-19. Родителите на Мария са с бустерни дози, имунизиран е и 12-годишният ѝ брат. Те прекарват заболяването леко, но не така е при малкото дете.

"Детето започна да се влошава, отказа да приема храна, течности лекарства. Нищо не можех да му дам през устата. Започна да става отпуснато, вяло, да лежи непрекъснато. Само плачеше", обясни Чичанова.

Отказ на храна и бледост на кожата при бебета са сред симптомите, за които родителите трябва да бъдат бдителни, казва доктор Геновева Тачева от педиатричната клиника в София.

"Те отказват да се хранят и това е причина те задължително да бъдат под наблюдение. Може да се повиши и температура, което е задължително условие те да бъдат хоспитализирани. Когато дишането стане по-учестено, при бледост на кожата и ако има посиняване около устните, задължително трябва да бъде прегледано и то по най-бързия начин", каза д-р Тачева.

Тя съветва родителите да не прибягват до самолечение, а да се консултират със специалист. По думите ѝ повечето деца прекарват леко Ковид-19, но при пациентите с хронични заболявания, като диабет, може да се стигне до усложнения. Заради това е препоръчителна ваксинацията.

По думите ѝ при тази вълна се наблюдава много висока заболеваемост, подхранвана от Омикрон.

Сериозен натиск усеща и педиатърът доктор Гочева.

"За съжаление, тази вълна е много по-тежка – много на брой заболели. Много малки деца – като започнем от невръстни бебета и свършим с тийнейджъри, при които е масово", каза Гочева.

Според нея обаче бумът на заразени идва и от неспазване на мерките.

"За съжаление, според мен причината е, че няма никакви ограничения нито за децата, нито за родителите. Не мисля, че се спазват достатъчно добре и елементарните, създадени мерки", коментира д-р Гочева.

Тя призовава родителите да ограничат както своите контакти, така и тези на децата им, за да може риска от заразяване да бъде сведен до минимум.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК