Новата вълна от Ковид-19 удря все повече деца, 5-месечно е заразено в Горна Оряховица

Расте и натискът върху болниците

17.01.2022 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Заболеваемостта от Ковид-19 в страната вече е над 1000 на 100 хил. души, сочат официалните данни. Расте и натискът върху болниците, като най-тревожна е ситуацията в Северен централен регион.

В болницата в Горна Оряховица са запълнени около 70% от интензивните легла в болницата.

Новото е, че има деца, включително и кърмаче, заразени с Ковид-19. Петмесечното бебе се е заразило от родителите си и в резултат на инфекцията е развило бронхит.  Различното при новия вариант е, че се появяват и нови симптоми.

"В рамките на два дни имаме три хоспитализирани деца. Те са в добро общо състояние. Клиничната картина се различава от другите вълни. Имаме много, които минават прегледи след положителни тестове, отказват хоспитализация и се прибират вкъщи за домашно лечение", коментира педиатърът д-р Ралица Банова.

Деца с короновирус има и в болниците в Русе. Към този момент в болниците в града има 160 свободни легла, 10 от тях са интензивни, но приемат пациенти от Разград и Силистра, което допълнително натоварва системата в областта. Въпреки това затягане на мерките на този етап не се обмисля.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК