Запазваме Ковид легло чрез приложение, сертификатът за антителата остава

Доц. Тонев: Ваксинацията спасява 25% от тежко боледуващите

20.01.2022 | 20:24 Редактор: Тодор Петров

Обсъждаме ново приложение, при което от линейката ще може да се запазва легло в болница в рамките на 15-20 минути. Няма да може друг пациент да го заеме през това време. В момента софтуерът се разработва и предава в Министерството на здравеопазването. Скоро ще бъде включен на терен.

Това обяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

Хирургът посочи, че от чисто механичното преброяване на заразените, фокусът е изместен към броя на интензивните легла. Акцент е поставен върху достоверната информация за различията между вариантите и кое е характерно за Омикрон. 

Първата стъпка е сравнението с другите държави в броя на ваксинираните и неваксинираните. Като втора стъпка той очерта сравняването на ефективността на ваксините. 

"Засега устойчиво се запазва информацията, че Омикрон е доста по-заразен, но минава малко по-леко. Имаме вариант, който ще протече по-леко. Но няма да е толкова леко както при Великобритания. Търсим пресечната точка между неповишаване на негативните резултати, като тежкото боледуване и смъртността, и незатваряне на икономиката", обясни доц. Тонев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че все още сме далеч от нивата, които ще наложат прилагането на по-строги мерки. Прогнозата е за започващо плато. А планът за ваксинация щял да проработи чрез различни мерки. Една от тях са предстоящи срещи с журналисти, на които властта ще дава нагледни примери.

"Само около 5% от починалите с Ковид-19 пациенти са ваксинирани. 25% е разликата между нивото на ваксинация в България и това на загиналите пациенти. Ваксинацията спасява 25% от тежко боледуващите", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната".

Върху плещите на медицинската общност лежи проблемът да възстанови доверието у пациентите. Както имат доверие на лекарите за всички останали диагнози, така пациентите трябва да имат доверие и за Ковид-19, убеден е доц. Тонев.

"Спрян е плановият прием за заболявания, при които това забавяне на променя прогнозата и не влошава състоянието на пациентите. Сегашният модел за болниците е най-близко до добрите резултати", каза още той.

"Преди два месеца хит бяха лекарствата срещу Ковид. Резултатите леко се отдръпнаха назад. Моментът с новата ваксина е голяма надежда, но предстоят изпитания колко ще бъде ефективна и дали ще превъзхожда наличните ваксини", заяви доц. Тонев.

За финал той посочи, че "зеленият сертификат" е част от мерките и мярка, с която властта се опитва да контролира кризата. 

"Засега нямаме план сертификатът за антитела да отпадне", съобщи председателят на Комисията по здравеопазване.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК