Алибегов: Заведенията няма да спазват мерките, иначе ще фалират!

Не е изключено и България да свали ограниченията както Великобритания

20.01.2022 | 17:32 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти прибягват до затягане на мерките заради високия брой заразени с коронавирус. Конкретно за София обсъжданите мерки са следните: ограничаване на 50% на капацитета на заведенията - и като работна площ, и като хора, заети в обектите, както и работа до 22 ч. и пълно спазване на достъпа "със зелен сертификат".

За системата на образованието, според здравните власти, в наблюдаваните области трябва да се въведе и ротационен принцип на обучение на учениците след 4 клас. Останалите - 5, 6, 8, 9 и 11 клас - да преминат в електронна среда до настъпване на междусрочната ваканция. 

От ресторантьорския бранша са категорични, че няма да спазват новите ограничения. 

"Тези мерки няма да бъдат спазвани. Ако трябва да бъдат спазвани, това значи автоматично да фалираме, нощните заведения да освободят хората си, а ние да освободим част от персонала. Нещо, което нямаме право по закон", настоя председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

А в столичните училища и сега имат много карантинирани деца и учители. В единия от класовете, които днес са за първи ден на училище, се връщат само 7 деца, тъй като голяма част от тях са все още позитивни или сега са позитивирали, или пък са контактни на болни близки, посочи училищният директор Данко Калапиш.

Въпреки че вирусът се разпространява сред повече хора, тази вълна се откроява с по-леко протичане на заболяването. Това констатират здравните власти. Според тях, не е изключено и България да свали ограниченията както Великобритания, но едва когато страната ни достигне същия процент ваксинирани - над 90 на сто. 

"Ще дойде време да го обсъждаме и ние, но след като мине тази вълна. Започва да върви по нормален еволюционен път коронавирусът - да става все по-малко патогенен и да се превърне в една нормална респираторна инфекция, на която няма да обръщаме чак толкова внимание", посочи доц. Кунчев.

По последни данни у нас напълно ваксинирани са малко над 30 000 души

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца