Нови мерки: Ограничения за заведенията, учениците минават на ротационно обучение

Доц. Кунчев: Кривата на заболеваемостта върви изключително стръмно нагоре

20.01.2022 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти обсъждат сериозно затягане на мерките в областите с най-висока заболеваемост. С най-голямо внимание се наблюдават областите Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, където заболеваемостта е най-висока.

Най-късно утре се очаква в София да бъдат обявени нови мерки срещу разпространението на коронавируса. 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че те ще влязат в сила най-рано в понеделник, за да има време за реакция. Ще засегнат най-вече ресторантьорския бранш и учениците. Най-вероятно заведенията ще трябва да работят с капацитет до 50%, да затварят най-късно в 22 часа и да спазват изискването за достъп със "зелен сертификат".

Предвижда се ротационно обучение при по-големите деца. През следващата седмица в училище ще останат учениците от 7, 10 и 12 клас, а останалите ще учат дистанционно. Учениците от 1 до 4 клас остават присъствено в училище.

"В засегнатите общини реагираме според реалната ситуация, която е много динамична. Кривата на заболеваемостта върви изключително стръмно нагоре. Ако се стигне до четвърти етап и бъдат включени по-голяма част от областите, вероятно ще се вземе решение на национално ниво", заяви доц. Кунчев.

Той изтъкна, че в момента заболеваемостта между отделни области се различава в пъти. Варира от 250-300 в Кърджали до 1300-1400 в Благоевград и София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мяха
преди 2 години
Да бе колкото успяхте да затворите дискотеките октомври, колкото ни накарахте да носим маски и колкото накарахте заведенията да проверяват за зелени сертификати. Никой не ви бръсне за 2 стотинки и така трябва да бъде.БОЙКОТ!!!! Сигнализирай за неуместен коментар