Очакванията от предстоящия мандат на Радев: Кой какви послания разчете в словото му?

Критики към президента не бяха спестени от страна на бившите управляващи

19.01.2022 | 17:35 Редактор: Ваня Кузманова

Какви са очакванията на премиера и депутатите от предстоящия мандат на президента Румен Радев и кой какви послания разчете в словото на държавния глава.

В 20-минутната реч на държавния глава пред народните представители, премиерът разчете общи приоритети. 

"Да върнем правовата държава, да изчистим корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да имаме лидерска позиция международно", заяви премиерът Кирил Петков. 

Във външната си политика институциите трябва да имат обща позиция, категоричен е още Кирил Петков. Не изключва обаче различни мнения и критики между "Дондуков" 1 и 2. 

"Да, в един отбор сме – в отбора на България сме. Много се надявам да бъде критичен към изпълнителната власт. Всеки от нас прави грешки, както ние към него така и той към нас", допълни премиерът. 

Критики към президента не бяха спестени от страна на бившите управляващи. Вече като опозиция от ГЕРБ напуснаха пленарната зала още преди първите думи на Румен Радев. 

"Считаме обаче, че години наред всички думи затова , че една политическа партия, конкретно ГЕРБ е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана влияе не на нас, а е обида към българските граждани", заяви Десислава Атанасова. 

А поведението на бившите управляващи предизвика и реакции на настоящите липса на парламентарна култура. 

"ГЕРБ напусна залата при споменаването на истината, но чухме визионерско мислене, в което бяха посочени основните проблеми", каза Александър Симов от БСП.

"Може би малко излишна проява на нерви. Колегите от ГЕРБ не могат да не си дават сметка, че носят тежко бреме. Напускането на зала не е път напред", посочи Христо Иванов от "Демократична България".  

А пътят на Румен Радев в следващите 5 години партиите видяха различно. 

"Силно се надявам да продължи линията, която следаше дотук. Много неща той направи, благодарение на него видяхме светлина", заяви Ива Митева от ИТН. 

И докато една част от опозицията напусна депутатските банки по време на церемонията, то друга зае местата си по-рано от установеното по протокол. От "Възраждане“ седнаха на местата си още в началото на Европейския химн. 

"Ние никога не ставаме, защото няма такова нещо европейски химн. Ако това детско изпълнение на детско хорче ви прилича на химн – за мен това е обидно", заяви лидерът на "Възраждане" - Костадин Костадинов. 

От ДПС пък спестиха аплодисментите си след края на президентската реч и бяха единствените, които не коментираха посланията в нея.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК