След срещата: РСМ става Северна Македония, линия по въздух София-Скопие

След седем дни двете правителства ще проведат и съвместно заседание

18.01.2022 | 18:00 Редактор: Здравко Черкезов

Българският премиер Кирил Петков с първо официално посещение в Скопие. Той вече се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, както и с президента на страната Стево Пендаровски. 

Ковачевски и Петков са постигнали и конкретни договорки: България ще нарича съседката си с по-краткото име Северна Македония, а до два месеца двете страни ще бъдат свързани по въздух чрез линията София-Скопие.

С протегната ръка от страна на българския премиер и химните на двете държави започна първото посещението на Кирил Петков в Скопие.

Македонски медии коментираха, че военният оркестър в Скопие изпълнил само първата част от химна на съседите ни, но не и тази, в която се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и Крушевската република – част, проблемна за България. След това последваха срещи на четири очи.

"С Димитър Ковачевски имахме един много добър и приятелски разговор. Искам да благодаря на моя нов приятел", каза Петков. "Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", отвърна Ковачевски.

Двамата премиери обявиха и първите стъпки към постигането на конкретни резултати в сближаването на двете държави – свързаност по въздух.

"Линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща", обяви българският премиер. "Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт "Клепало", добави македонският му колега.

След срещата стана ясно още, че Скопие ще изпрати нота до ООН, че краткото име – Северна Македония, се отнася само до държавата им, а не до географския регион, част от който попада в днешна България.

"Това означава, че България повече няма да възпрепятства използването на краткото име в нито един международен или двустранен процес и е информирала ООН за това", заяви Ковачевски. "Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония", подчерта Петков.

Петте комисии по отделни сектори също започват интензивна работа. Ще се търси консенсус и по спорните исторически въпроси.

Ще се фокусираме на нещата, които ни събират, а по-сложните въпроси ще отнеме по-дълъг срок", каза българският премиер. "Това ше бъде мост към бъдещето а не към миналото", допълни Ковачевски.

След седем дни двете правителства ще проведат и съвместно заседание. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Браво на Кирчо...со кротце, со благо ще свърши добра работа... Сигнализирай за неуместен коментар