Министър Ганчовска към Османи: Разчитаме на вас правата на българите да бъдат защитени

Министърът на външните работи на Северна Македония каза, че в негово лице България има приятел

18.01.2022 | 15:43 Редактор: Теодора Патронова
Министър Ганчовска към Османи: Разчитаме на вас правата на българите да бъдат защитени

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи в Скопие в рамките на посещението на официалната делегация, водена от министър-председателя на България Кирил Петков.

По време на срещата министър Генчовска поздрави Буяр Османи за преизбирането му на отговорния пост и му пожела успех, като изрази увереност, че съвместната им работа ще допринесе за утвърждаването на добросъседските отношения в духа на Договора за приятелство и сътрудничество между двете страни.

Тя подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за България, като очакваме от нашите най-близки съседи открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие. Това съобщиха от МВнР.

Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност – за да подкрепим началото на преговори на Република Северна Македония с ЕС, страната ни се нуждае от конкретни резултати и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

"За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които  живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната", подчерта външният ни министър.

В рамките на разговора бяха обсъдени конкретни стъпки в развитието на бъдещия диалог. Министър Генчовска подчерта значението на директната комуникация. "Важен компонент е парламентарното измерение и взаимодействие между двете държави", изтъкна тя.

Външният ни министър подчерта като важен и позитивен сигнал в диалога изпращането на нота от страна на Република Северна Македония до държавите членки на ООН, относно употребата на краткото име на държавата, която бе дългоочаквана от България стъпка.

От своя страна Буяр Османи увери, че в негово лице България има приятел и подчерта, че след разговора с министър Генчовска е по-голям оптимист. Той заяви, че очаква до 25 януари 2022 г. да бъдат дефинирани съвместните работни групи, за да могат да заработят от следващия ден.

Сред темите на разговора беше и завършването на Коридор № 8, като бе подчертана неговата важност за сближаването на хората от двете страни на границата, както и за колективната ни сигурност.

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК