До 60 000 заразени дневно у нас в пика на вълната, очакват я през февруари

Според проф. Огнян Кунчев тези стойности няма да бъдат достигнати, ако бъдат взети мерки

17.01.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

До 50-60 000 заразени дневно в пика на петата вълна на Ковид-19 - това прогнозират математиците. Според проф. Огнян Кунчев обаче, тези стойности няма да бъдат достигнати, ако бъдат взети мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

Пикът на петата вълна на коронавируса се очаква през февруари

"Очертава се пикът да е след средата на февруари. Тогава ще бъде пикът, но той е нещо виртуално. Този пик ние няма да можем да го достигнем, защото там са по 50-60 хиляди души на ден. Преди това ще заработят някакви сдържащи мерки, от рода на локдаун", обясни математикът.

Дали ще се наложи да бъдат предприети допълнителни мерки срещу Ковид-19, ще стане ясно през следващата седмица в зависимост от броя на заетите интензивни легла.

"Работата е, че той се разпространява изключително бързо и сред много хора. Това, което го умножаваме обикновено по пет, тук трябва да го умножим по 10. Но тези, които ще страдат тежко, те са извън полезрението. Тези, които са 70-годишни, също имат нужда от здравна помощ, при тях ще бъдат тежките последствия", изтъкна още проф. Кунчев.

Допълнително ситуацията се усложнява и от разпространението на обикновения грип, което поставя имунната система на голяма част от хората пред изпитание. Макар че са редки случаите на протичане на коронавирус и грип едновременно, те водят до усложнения за пациента, казват експертите.

"В тези случаи може да има по-сериозно заболяване, по-висок вирусен товар, по-сериозно белодробно увреждане, съответно по-упорита пневмония", изтъкна проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Тъй като различни вируси могат да предизвикат една и съща симптоматика и да имат еднаква клинична картина, единственият вариант за различаването на Ковид-19 от сезонния грип остават лабораторните тестове.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Чудно как ги изчисляват. От хората, които познавам и които боледуват от нещо, никой не си е направил тест. Те дори не знаят от какво са болни, какво остава някъде да са заведени като бройка. Сигнализирай за неуместен коментар